dilluns, 30 de març de 2015

Tottó 2010


  • Tipus de vi: Blanc
  • Bodega: Can Mata d'Abelló
  • Anyada: 2010
  • Raïm: Xarel·lo 100%
  • Graduació:
  • D.O.: Penedès
  • Preu:

  • Primera cata (acabada d'obrir)
  • Segona cata (passats 5')
  • Tercera cata (passats 25')

Avui reprenem la nostra aventura pel Penedès amb un blanc d'una bodega molt jove, Can Mata d'Abellò, que es dedica des de fa molts anys a l'elaboració de vins, però no és fins al 2005 que els tres germans de la família es decideixen a comercialitzar-ho. Amb només (com si fossin poques) 40ha de vinyes, produeixen vi amb el raïm seleccionat de les vinyes més antigues, atorgant així més qualitat a una ja de per si laboriosa recolecta manual.

El vi que avui ens ocupa d'aquest celler, és un blanc fermentat en bota (o barrica) de roure europeu, que ha obtingut diversos premis en les diferents anyades que s'ha embotellat.

Visualment de color or clar, i de seguida veiem en copa una petita llàgrima.

En nas ens ha recordat aromes a fruites d'estiu (prèssecs i prunes), i el torrat que li presupossem a la barrica. Finalment en boca es manté fresc, amb els mateixos aromes fruitals que hem obtingut en nas, sense acidesa i untuòs en boca, amb un bon postgust.

Resumint, a Can Mata d'Abelló fa poc que fan vins, però fan bons vins.

divendres, 20 de març de 2015

Visitem el celler Raimat

Avui no us portem la cata d'un vi, sinó la visita a un celler.


Farà dues setmanes ens vam prendre un cap de setmana de relax a Lleida, i l'hotel on ens allotjàvem estava molt a prop del celler Raimat. Com la nostra intenció inicial, a banda del relax, era aprofitar i fer la visita a algun celler de la zona, el fet que Raimat estigués tan a prop (5 minuts en cotxe), ens va fer decidir de manera ràpida.
A la província de Lleida, el poble de Raimat va sorgir arran d'una necessitat: la dels treballadors del celler de viure a prop del seu lloc de treball. Manuel Raventòs i Domènech, hereu de Codorniu, va adquirir la finca Raimat el 1914 (l'any passat va celebrar el seu centenari) amb un únic propòsit, el de convertir les més de 3000ha desèrtiques en un camp de vinyes per abastir la producció de Codorniu, realitzant gran quantitat d'obres i adaptacions al terreny per tal de fer-ho possible.
Actualment aquest celler conrea a les seves terres Cabernet Sauvignon, Merlot, Ull de llebre (Tempranillo), Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Syrah (o Sirah, Sirà, ho trobareu escrit de moltes maneres) i fins i tot Albariño, amb el que elabora els seus vins i caves, ara ja per a producció pròpia.
No tenen producció ecològica, però no utilitzen pesticides a no ser que sigui estrictament necessari, i es preocupen per l'equilibri ecològic, permetent que els conills campin lliurement per les vinyes, i introduint nius d'aus endèmiques de la zona.



A l'edifici antic és on realitza l'elaboració de tots els vins: el premsat, la maceració carbònica, clarificació, la seva criança en barriques de fusta... també és on tenen el que s'anomena el cementiri del vi, una petita estança on guarden unes quantes ampolles de cada anyada, per observar l'evolució de cada vi amb el pas del temps.






A l'edifici nou, el que a dia d'avui són les oficines, és on es fa l'embotellament del vi, i on vam fer la cata, de dos blancs, el conegut Castell de Raimat Chardonnay criat en barrica de roure i el seu Albarinyo, un peculiar descobriment, tenint en compte que de manera habitual ubiques albarinyo a Galícia... i dos negres, el Castell de Raimat Merlot, i per últim el Cabernet Sauvignon - Syrah de la seva col·lecció Vallcorba, que ens va sorprendre molt positivament.





divendres, 6 de març de 2015

La Rosa de Raventós i Blanc

  • Tipus de vi: Rosat
  • Bodega: Raventós i Blanc
  • Anyada: 2014
  • Raïm: Pinot Noir 100%
  • Graduació: 12º
  • D.O.: Penedès
  • Preu: 8,5€-9€

  • Primera cata (acabada d'obrir)
  • Segona cata (passats 5')
  • Tercera cata (passats 25')

Seguim amb la nostra particular ruta vinícola pel Penedès. No obstant, la gran majoria (encara que portem poquets) de vins tastats pertanyen a aquesta D.O. Ja anirem 'visitant' altres D.O., no patiu.

I avui li ha tocat el torn a Raventós i Blanc, una de les bodegues amb més llarga tradició familiar del país, compromesos amb vinyes ecològiques en transició a biodinàmiques, i varietats autòctones en tots els cupatges

O tal i com descriuen ells mateixos a la seva web, amb una tradició vinícola mil·lenària i treball amb varietats autòctones, i un compromís per la terra i la vinificació i elaboració pròpia.

El vi que hem tastat aquesta setmana és La Rosa, que rep el seu nom perquè hi ha rosers plantats entre les vinyes d'on s'extreu aquest Pinor Noir 100%, procedent de dues parcel·les situades al turó del Serral, i plantades sobre sols calcaris, i on es nota la manufactura pròpia i el saber fer de la família Raventós i Blanc.

Després d'aquesta petita explicació, passem a la cata...

Visualment destaca aquest rosa pàlid, asalmonat podríem dir, gairebé transparent, fet que molts no el classifiquin ni com a blanc ni com a rosat. D'entrada, ja el color ens agrada molt.

En nas, aromes lleugers a fruits vermells, i ens apareix molt subtílment notes florals, a rosa. Sembla que tot ens transporti a la Rosa que dona el nom al vi.

Al seu pas en boca continuem apreciant la lleugeresa dels fruits vermells i rosa, que es manté en boca. Molt llaminer, sedós i gens àcid, o millor dit, amb el punt d'acidesa ideal, convida a beure'l a copes, ben fred, o amb uns platets per picar.

Un vi que, per nosaltres, no és un rosat més, és El Rosat, en majúscules. Només us direm que és el vi rosat triat per al casament, tant és que ens ha agradat. Suau, lleuger, fresc... ideal per a un cocktail d'una nit d'estiu a la platja, tal i com serà la nostra celebració.

Feliç cap de setmana!!