divendres, 26 de febrer de 2016

Habla del silencio

  • Tipus de vi: Negre
  • Bodega: Bodegas Habla
  • Anyada: 2014
  • Raïm: Syrah (50%), Cabernet Sauvignon (30%), Ull de llebre (20%)
  • Graduació: 14%
  • D.O.: VT Extremadura
  • Preu: 10€

  • Primera cata (acabada d'obrir)
  • Segona cata (passats 5')
  • Tercera cata (passats 25')

Tornem a sortir de terres catalanes, aquest cop per anar-nos-en fins a Extremadura, a una de les bodegues que més està destacant últimament, les Bodegas Habla, fundada l'any 2000, una finca amb 200ha de vinya amb sol de pissarra, poc fèrtil, però que dona molt caràcter al raïm i en conseqüència als vins.

Avui hem començat amb el que és, podríem dir, un dels germans petits de la saga Habla, el seu Habla del Silencio, un negre amb molt caràcter, que no queda ni molt menys per sota dels seus germans grans, els coneguts Habla, on cadascun d'ells és un vi d'una anyada i un raïm diferent.

De color cirera intens, visualment apreciem una llàgrima fina però abundant.

En nas destaquen notes de nou moscada, espècies i fruits del bosc, molt en sintonia amb el que posa a la càpsula de l'ampolla.

De gust suau, es continua notant l'aroma a espècies, fins i tot notem un punt picant de pebre negre, que no molesta en absolut, amb una acidesa molt correcta.

En general, un molt bon vi, no obstant va obtenir l'any 2014 el premi al millor vi espanyol per l'Associació Espanyola de Periodistes i Escriptors del Vi (AEPEV).

Tot i ser un vi amb una criança de 12 mesos en barrica de roure, és un vi tot terreny, apte tant per unes tapes, una bona carn a la graella o fins i tot una amanida.

divendres, 19 de febrer de 2016

Visita a Raventós i Blanc

La setmana passada, aprofitant que era festiu a Barcelona, vam fer una mini escapada a Sant Sadurní d'Anoia, per visitar la bodega Raventós i Blanc.



Ens va acompanyar durant tota la visita fent-nos de guia en Jot Camps, un enginyer agrònom i enòleg que té passió per la seva feina. Des d'aquí l'agraïm de nou totes les seves explicacions, i la seva amabilitat amb nosaltres. A ell i a la Mar Forns, que ha estat qui ha fet possible aquesta visita.

Us explicaré primer una mica d'història de la bodega, i posteriorment us relataré com va anar la visita.

Raventós i Blanc és una finca familiar que data del 1497, quan per desacords familiar, la branca de la família Raventós va quedar-se amb el que per herència li corresponia, una finca d'unes 90ha aproximadament.

Essent un dels negocis familiars més antics d'Europa, en les seves 90ha de terreny, hi ha 50ha de vinyes, però també boscos, llacs, oliveres, terres de conreu... buscant així un major equilibri de la natura en la seva tasca per obtenir una viticultura ecològica i biodinàmica.

Pioners en l'elaboració del cava, no obstant Manuel Raventós va ser el creador de la fórmula de l'escumós en combinar les tres varietat autòctones de Macabeu, Xarel·lo i Parellada. També van ser els descobridors de la cura de la filoxera, i van iniciar el treball de parcel·les per separat.

Treballen, com he dit abnas, amb varietats autòctones, com Macabeu, Xarel·lo, Parellada... i tots els seus vins i escumosos són d'anyada, on els escumosos tenen un mínim de 18 mesos de criança.

Actualment estan treballant en obtenir una nova D.O., la de Conca del riu Anoia, ja que és justament el riu Anoia el que consideren que dona personalitat i caràcter als seus vins. Esperem que ho aconsegueixin.

En resum, a Raventós i Blanc mimen la terra, cuiden l'entorn i fan la seva feina amb passió i carinyo, i això es nota en els seus vins.

La visita va començar amb un recorregut en tot terreny per les seves vinyes. En Jot ens va ensenyar les diferents zones on les tenen: La plana, Serral, on tenen les vinyes destinades als vins de gama alta, i Barberà, amb Xarel·lo i Parellada.


En Jot ens va explicar que el llac que hi ha a la finca és artificial, i que antigament es feia servir per regar els dos boscos que hi ha a la propietat, i que dels arbres d'aquests boscos extreien la fusta per fabricar les caixes amb què guardaven les ampolles.

Actualment el llac es manté per afavorir la biodiversitat de l'entorn, d'acord amb el seu mètode de treball biodinàmic.


Seguidament vam continuar per una zona on tenen dos rucs catalans, en concret dos ruques, mare i filla, que ajuden a mantenir neta una zona del bosc i, amb els seus fems, proporcionen adob natural a la terra. Ens va comentar el Jot que en un futur la seva intenció és augmentar la família amb la construcció d'una petita granja.





A la zona del Serral, és on tenen les vinyes més antigues, d'uns 70 anys aproximadament, i només de Xarel·lo. Al Serral només es treballa amb personal humà i animal, no entra maquinària. És des d'aquí des d'on obtenim unes espectaculars vistes de la finca i del massís de Montserrat de fons.


Després d'una tranquila i agradable visita a les vinyes, vam passar a la part 'tècnica' de la visita, on el Jot ens va explicar tot el procés de creació dels vins, des del moment que es recull el raïm fins al seu embalatge, passant per l'emmagatzematge per a la criança, per exemple. Abans, però, vam tenir ocasió de conèixer al propietari, el senyor Raventós, que molt amablement ens va saludar i donar les gràcies per la visita, cosa que hauria d'haver estat a l'inrevés, els agraïts erem nosaltres.


A la zona d'embalatge vam veure que el seu escumós 'estrella', el De la Finca, , per ser el primer que es va produir a la finca, fan del seu etiquetatge tot un ritual que denota la passió amb el que es treballa. Depenent del volum d'ampolles, una, dues o fins a quatre persones emboliquen i etiqueten de manera manual cada ampolla, amb un petit tríptic explicatiu de la vinya i de Raventós i Blanc, abans de ser passada a les caixes previ a la seva venda.

Per finalitzar el recorregut, vam tenir oportunitat de tastar el De la Vinya 2012, un escumós (que no cava, ja que en 2012 Raventós i Blanc va decidir abandonar la D.O. per desavinences en les polítiques de les grans productores de Cava) delicat i amb una fina bombolla, i vam continuar amb una agradable conversa sobre exportacions, producció i cates amb el Jot.

divendres, 12 de febrer de 2016

K-Naia


  • Tipus de vi: Blanc
  • Bodega: Naia
  • Anyada: 2014
  • Raïm: Verdejo (85%), Sauvignon blanc (15%)
  • Graduació: 13%
  • D.O.: Rueda
  • Preu: 5€

  • Primera cata (acabada d'obrir)
  • Segona cata (passats 5')
  • Tercera cata (passats 25')

Tornem a la DO Rueda, aquest cop de la ma de les bodegues Naia, nascudes al 2002 a La Seca, el bressol dels Verdejo. i que aposta naturalment per bons vins amb aquest raïm, si no vaig equivocat en la seva majoria blancs. El k-naia d'avui presenta com no, un alt percentatge de verdejo, que varia en funció de l'anyada. És el germà petit del celler, però no es queda mai enrere.

Amb una cupatge de raïm que a casa particularment ens agrada molt, a Naia han aconseguit un vi molt refrescant, amb un color palla pàlid visualment, amb alguns reflexos verdosos, i deixa una fina llàgrima en la copa.

En nas es presenten aromes de fruita blanca madura, ens atreviríem a dir que a pera, i algun toc cítric.

Gustativament continuem notant la fruita blanca, molt aromàtic, amb bon cos, molt untuós però gens empalagòs, i un punt d'agulla que convida a un següent tast.

Bon acompanyant d'arrossos de peix, formatges suaus, mariscos i peixos a la planxa, tot i que tampoc desentonaria amb una fondue, o, perquè no, a copes i, això si, com sempre, en bona companyia.

divendres, 5 de febrer de 2016

Vinyet negre


  • Tipus de vi: Negre
  • Bodega: Martí Serdà
  • Anyada: 2011
  • Raïm: Cabernet Sauvignon (25%), Garnatxa(75%)
  • Graduació: 13%
  • D.O.: Penedès
  • Preu: 7€

  • Primera cata (acabada d'obrir)
  • Segona cata (passats 5')
  • Tercera cata (passats 25')

De les caves que han creat el ja famós Xitxarel·lo, nosaltres us volem parlar avui d'un altre vi de les seves bodegues, el Vinyet.

Un vi menys pretenciós que el xitxarel·lo, però no per això menys atractiu a l'hora de tastar-lo, i que podem trobar tant blanc, com rosat o negre. El negre del que us parlem avui, és una bona combinació de Garnatxa amb Cabernet Sauvignon, trobem que molt encertada.

Visualment té un color teula fosc, cirera, molt intens.

En nas es noten aromes a fruita vermella madura, aquí coincidim plenament amb la nota de cata 'oficial' (cosa que no ens passa sovint, sempre notem menys aromes dels que diuen...)

Ja en el seu pas en boca, apreciem un vi amb un punt afruitat, però no gaire, i sedòs i amb bon cos. Ens atrevim a dir que les fruites que notem són justament de fruits vermells, del bosc, que fan d'aquest criança un vi bastant llaminer.

A casa l'hem acompanyat amb una carn vermella a la planxa amb salsa al pebre verd, però no aniria gens malament com a company d'una fusta de formatges.