Diccionari del vi

En aquesta secció anirem donant significat, a mesura que anem fent cates, a les paraules que utilitzem en les cates, amb el llenguatge planer que caracteritza el bloc. Tingueu paciència, que hi ha moltes, i poc a poc s'afegiran a aquest diccionari.

Si trobeu que en alguna de les cates hem fet servir algun terme que no sabeu què és, o que penseu hauria d'estar en aquesta secció, només m'ho heu de fer saber, i ho inclourem.

A

Acidesa: característica pròpia del vi conferida pels àcids naturals del raïm, i que contribueixen a la formació del bouquet. Una acidesa baixa dona vins fluixos i suaus, i una alta acidesa provoca asperesa i en extrems notes picants a la llengua.
Astringència: sensació de sequedat a la boca quan es tasta un vi.

B

Blanc de Blancs: Vins fets a partir de la premsa de raïm blanc, associat a la producció del cava.
Blanc de Noirs: Vins fets a partir de la premsa de raïm negre.
Bóta/Barrica: recipient de fusta, habitualment de roure, que s'utilitza per a la criança del vi.

C

Capa: intensitat i opacitat del color del vi. Alta, mitja i baixa donen la intensitat del color de més a menys.
Criança: procés d'envelliment del vi, ja sigui en bóta o en ampolla, que facilita l'evolució (i millora) del vi.
Coupage: terme francès que defineix la barreja de diferents varietats de raïm, most o vi per definir el producte final.

L

Llàgrima: marca que deixa la gota de vi quan va caient per la copa.

M

Maceració: procés habitual en vins negres, que consisteix en el contacte del most o el vi amb les seves pells, per donar-li color i aromes.